28 February 2014

Drive to Krabi, Thailand - Part 3

Posted by Neeza Rvell at 7:41 AM 0 comments



28/02/2014

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera.


Sekejapnya masa berlaku. Hari ini adalah hari terakhir bulan Februari. Esok sudahpun bulan Mac tapi aku ni masih belum lagi menghabiskan cerita tentang pengembaraan ke pulau Krabi.







Setelah penat menikmati panorama di Pulau Bamboo, perjalanan diteruskan untuk acara menyelam di tengah lautan. Keadaan ombak yang agak bergelora membuatkan masing-masing mula rasa semacam. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 30 minit.


                                                Di usia 64 tahun, ibuku, Umi masih steady.


Yiem tak kurang hebatnya..menikmati angin sepoi2 ditengah lautan luas




                                           Berangan macam ada kat dlm kapal Titanic pulak



Sekarang semua sudah bersedia untuk membuat selaman yang pertama.Masing-masing dah tak sabar.Macamlah pro kan.Aku lagi hantam saja, berenang memang ke lautlah.terkial-kial saja kat situ...he..he..apa pun merasalah menengok ikan-ikan yang cantik2 belaka.










Memang puas bermain air kerana kami di bawa ke dua tempat lokasi snorkeling yang popular. Masing-masing puas hati berendam. Anak kecilku Qayyim sampai tak mahu naik ke bot.




Masing-masing sudah keletihan. Perjalanan seterusnya ialah menuju ke Pulau May Bay yang terkenal dengan lokasi pernggambaran filem the Beach.

Di dalam bot kami dihidangkan dengan buah-buahan segar buat pembasah tekak. Memang menyeronokkan. 



Seharian adalah aktiviti di pantai dan di lautan. Suasana santai yang amat berbeza. Lupakan segala hal-hal di pejabat. Fikiran rasa lapang dam segar sekali.

                                                           Memori indah untuk diingati                                                                                  


                             Anak buahku...Dua jejaka hensem yang 
                                           kepenatan

Jom kita ke Maya Bay...Nantikan....

Selamat malam

25 January 2014

Drive to Krabi, Thailand - Part 2

Posted by Neeza Rvell at 10:14 PM 0 comments
26/1/2014


Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Perjalanan yang panjang pada 26/12/2013 cukup mengujakan. Sampai di hotel, masing-masing bergegas mempersiapkan diri kerana tidak sabar untuk menikmati makan malam.Terbayang-bayang tomyam Thai yang pasti menyelerakan.

Lebih kurang pukul 9.00 malam, kami ke Krabi Town untuk menjamu selera.Wow, suasana malam yang pasti menyegarkan mata yang letih.Begitu bercahaya pekannya dek lampu yang berwarna warni. Tidak hairanlah memang ramai betul pelancong yang berkunjung terutamanya pelancong dari Eropah.

Posing sekejap



Cakap aje nak makan apa.Macam-macam ada kat sini. Rambang mata untuk buat pilihan. Kami memilih untuk makan di Restoran Lemon.Memang best.

Dah jumpa pun restoran  makanan  halal

Bergambar kenangan

Masing-masing sudah tak sabar untuk makan.Maklumlah perut sudah berkeroncong minta diisi.


                                    Air Kelapa kat sini memang murah.


                                                        Gelagat si bongsu, Yiem


                            Bondaku, Umi sedang menikmati air kelapa 




                       2 heroku tak habis-habis dengan gadget



                                               
                                           Tok Mi dan Cucu 


                                                  
                                                Comelnye dia




                                                         Anak dara pingitan


                                      
                                                            Big Family 



                                                                 Dating ya...adindaku


Masing-masing sudah kekenyangan.Mulanya nak round pekan krabi sekejap.Memandangkan masing-masing dah mengantuk, kami terus pulang ke hotel. Tak mengapa esok masih ada masa lagi.

Keesokkannya, 27/12/2013 adalah kemuncak kepada tour kami ini. Kami memilih untuk ke Phi Phi Island yang mana merupakan salah satu lokasi popular di mana penggambaran filem the Beach yang dilakonkan oleh pelakon Leonardo Di Caprio dilakukan.

Pagi-pagi selepas sarapan kami menunggu driver yang akan membawa kami ke Krabi Island.Semua sudah tidak sabar.
Tepat pukul 8 pagi, kenderaan kami pun sampai.Wah..pengalaman pertama naik tut-tut yg ala-ala macam bas ni. Terkenang pulak masa aku Form 6, pergi sekolah naik trak askar atau lebih dikenali dengan "feri sekolah".Masa tu arwah pak cik aku, askar kat Kem Desa Pahlawan. Naik trak askar cuma tambang RM15 ringgit berbanding naik bas sekolah tambangnya RM30.


Inilah dia Tut - Tut


Happy faces


Tut-tut ni boleh memuatkan lebih kurang 30 orang



Panorama di waktu pagi

Kami menuju ke Pantai Nopparat Thara di Ao Nang, Krabi Town. Laju jugak tut-tut ni. Maklumlah naik bas ala-ala lori ni memang menyeronokkan. Rakyat Thai memang kreatif dalam segala hal. Karabi mempunyai dua musim, musim panas (November - April) dan musim hujan  (Mei  - Oktober). Jadi kepada yang ingin ke sini, rancanglah cuti anda sebaiknya. Kami memilih December kerana cuacanya yang cerah serta berkebetulan pula dengan cuti sekolah.

Suasana dalam tut-tut

Menikmati angin yang sepoi2 bahasa



Pemandangan dari atas tut-tut




Tidak susah untuk mencari makanan halal di Krabi kerana Krabi adalah perkampungan muslim.Dari warung-warung kecil, restoran seafood dan restoran fast food bersepah-sepah.Pilih saja mana yang berkenan. Yang penting ada "fulus" . Makanannya jauh lebih murah dari Pulau Puket.

Terdapat banyak kedai-kedai menjual cenderahati untuk dibawa pulang.Penat berjalan boleh singgah di coffee shop. Bagi yang suka untuk massage terdapat deretan kedai di sepanjang pantai menawarkan bayaran yang cukup murah iaitu sekitar RM20/jam. 


Sudah sampai di pantai

Untuk tour pakej ke pulau di sekitar Krabi.Kita boleh memilih bermacam-macam pakej yang ada.Kami menempah pakej ini dari hotel.Anda boleh juga memilih untuk pergi ke agen-agen di sekitar pekan Krabi ini. Kami memilih untuk menempah dari hotel saja memandangkan harganya lebih kurang sama. Kami memilih tour Phi Phi Island. Kos untuk dewasa ialah RM130 seorang, kanak-kanak berusia  6 - 12 tahun separuh harga dan bawah 6 tahun percuma.

Pakej merangkumi tour ke :-
1) Bamboo Island untuk melihat keindahan pulau.
2) Snorkeling di Hin Pae  dan Monkey Bay.
3) Makan Tengahari di Pulau Phi Phi Don.
4) Melihat keindahan lagoon di Pi Leh Bay.
5) Melihat keindahan gua Viking Cave.
6) May Bay untuk melihat keindahan pulau di mana lokasi 
    penggambaran film the Beach lakonan Leanardo di Caprio. 

Untuk ke pulau ada dua pilihan, iaitu menaiki speed boat atau longtail boat (perahu).Memandangkan untuk keselamatan dan ramai di antara kami tidak tahu berenang, speed boat adalah pilihan yang paling tepat.


                                                 Berjalan menuju ke bot 


                                        
                            Ini dia rupa longtail boat dengan speed boat


Walaupun berjalan jauh semuanya tetap happy

Nampak macam padang jarak padang tekukur


Macam Pesta



Akhirnya sampai ke destinasi pertama - Bamboo Island


Rasa macam gi berbulan madu pulak


 Bersama bonda tercinta



 Dua teruna hensem


father and son 


 posing jangan tak posing




                                    Kehijauan air laut yang mendamaikan

Beautiful beach


Kenangan manis 

Gelagat Yiem yang tak henti-henti bermain pasir

Memang cantik pemandangan pantai di Bamboo Island ini. Tak puas menikmati panorama persekitarannya dalam masa 1 jam ini. Selepas ini kami akan dibawa untuk melakukan aktiviti snorkeling di tengah lautan.
Nantikan di episod seterusnya...

Bye..bye..


 

neeza blog Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez